Fettavskiljare - Serwent

Fettavskiljare

Serwent är en av få leverantörer i Sverige som är ackrediterade av SWEDAC för kontroll och underhåll av fettavskiljare. Det betyder att vi arbetar enligt de högsta standarderna och lagkraven för att säkerställa att din anläggning alltid fungerar optimalt.

Vi erbjuder schemalagda tömningar enligt den intervall som passar verksamheten eller som du som kund önskar. Utöver det kan vi utföra den årliga besiktningen enligt SS-EN 1825 samt hjälpa till med enstaka tömningar vid behov. På så sätt kan du vara trygg med att både funktion och regelverk efterlevs.

En diskbänk indelad i två sektioner: den vänstra fylld med grumlig mörk vätska, den högra innehåller gulaktiga, feta och skummande rester.

Kontaktuppgifter

Behöver du hjälp med din fettavskiljare? Välkommen att kontakta oss!

Fettavskiljare Stockholm

Fettavskiljare Uppsala

Fettavskiljare Göteborg

Fettavskiljare Gävle

Fettavskiljare Mälardalen

Hör av dig till oss - vi hjälper dig gärna!

Behöver du hjälp med ett projekt, har frågor om våra tjänster, eller vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Fyll i formuläret och berätta vad du behöver hjälp med, så återkommer vi till dig så snart vi kan. Vill du kontakta en specifik avdelning eller en person? Här hittar du våra kontaktuppgifter.

*” anger obligatoriska fält

Vad gäller kring fettavskiljare - egentligen?

Varje fastighet som inrymmer verksamheter som hanterar livsmedel måste enligt lag ha en fettavskiljare så att spillfettet inte går ut i avloppsnätet. Det är fastighetsägarens ansvar att installera, sköta och besiktiga fettavskiljaren men det är verksamhetsutövarens ansvar att tömma den. Besiktning ska göras en gång per år men tömning bör du göra ofta för att den ska fungera bra och för att den inte ska hinna bli överfull. Reglerna kan skilja sig lite från olika kommuner, och vi på Serwent har koll på alla lokala regler. Beroende på kommun och verksamhetens storlek och art bör du tömma ungefär en gång per månad.

Vid en besiktning upptäcker vi eventuella skador, fel eller underhållsbehov. Om det behöver spolas, lagas eller bytas något så utför vi på Serwent alla tjänster du behöver.

Verksamheter som ska ha en fettavskiljare

  • Restaurang, café, catering
  • Gatukök, pizzerior, restaurangvagn
  • Skolmatsal, personalmatsal, produktionskök
  • Livsmedelsbutiker med manuell hantering av livsmedel
  • Konfektyrtillverkning
  • Charkuteri, charkindustri, slakteri

Så fungerar en fettavskiljare

Fett är lättare än vatten och lägger sig alltså vid ytan. I en avskiljare finns det ett fack som samlar ihop fettet längst upp. Där finns även ett fack längre ner som samlar upp slam och andra tyngre partiklar som sjunker till botten. För att en fettavskiljare ska fungera måste den tömmas, rengöras och fyllas på med vatten regelbundet. Annars växer sig de båda lagren så tjocka att avloppsvattnet passerar orenat genom avskiljaren.

Varför separera fett i avskiljare?

Fett som kommer ut i avloppsnätet stelnar, fastnar i ledningarna, orsakar stopp och obehaglig lukt. Fett i avloppsvattnet ger stora problem i avloppsledningar och pumpstationer eftersom fettet ansamlas i ledningsnätet och orsakar då stopp med översvämningsskador och utsläpp av orenat avloppsvatten i vattendragen som följd. Stora ansamlingar av fett kan också ge problem med bildning av svavelväte, vilket fräter inifrån rören och kan orsaka stora skador på ledningar men medför även stora risker ur arbetsmiljösynpunkt. Genom kontinuerligt underhåll och tömning av din fettavskiljare tar du ditt ansvar gentemot både din egen verksamhet och din egen kommun. Fettavskiljaren kontrolleras utifrån kraven i SS-EN 1825.

Tömning och underhåll

Fettavskiljare ska kontrolleras, tömmas och rengöras regelbundet. Hur ofta detta ska ske bestäms med hänsyn till avskiljarens kapacitet för fett och slam samt verksamhetens form och behov. Om inget annat är specificerat ska fettavskiljaren tömmas och rengöras cirka en gång per månad. Tömning av fettavskiljare får inte ske genom utrymmen där livsmedel bereds eller förvaras så det är viktigt att tömningen utförs rätt. Tömnings- och underhållskraven varierar mellan olika kommuner. Vi har koll på vad som gäller i just din kommun så kontakta oss!

Ackrediterat kontrollorgan

Serwent är ett ackrediterat kontrollorgan med den kompetens och erfarenhet som krävs för att utföra kontroller och underhåll enligt gällande regelverk. Vi erbjuder 5-årskontroller av oljeavskiljare och fettavskiljare. Fullständig dokumentation lämnas alltid efter varje utförd kontroll.

 

Branscher och anläggningar vi arbetar med

Serwent hjälper ett brett spann av verksamheter som enligt lag behöver oljeavskiljare. Det gäller exempelvis garage, verkstäder, industrier, biltvättar och bensinstationer – men även andra anläggningar där det finns risk att olja och andra föroreningar hamnar i avloppssystemet.

Oavsett storlek på din verksamhet ser vi till att oljeavskiljaren fungerar som den ska och uppfyller alla krav. Vi erbjuder både regelbunden kontroll, underhåll och fullständig dokumentation, vilket gör att du kan känna dig trygg inför både vardaglig drift och tillsyn.

Blå cirkelformad Swedac Ackreditering-logotyp med tre gula kronor i mitten. Nedanför står texten: Ackred. nr. 10018 Kontroll ISO/IEC 17020 (C). Lämplig för användning med fettavskiljare installationer.

Vanliga frågor om fettavskiljare

Att hantera fettavskiljare väcker ofta många frågor – både kring regler och praktiskt underhåll. Därför har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren här, så att du enkelt kan få en överblick och känna dig trygg i vad som gäller. På så sätt får du snabbt rätt information oavsett om du driver restaurang, café, storkök eller annan verksamhet med krav på fettavskiljare.

Alla livsmedelsverksamheter är skyldiga att ha en fettavskiljare. Det gäller bland annat restauranger, caféer, cateringkök, skolmatsalar, livsmedelsbutiker med manuell hantering, pizzerior, gatukök, charkuteri och slakterier.

Generellt bör tömning ske ungefär en gång per månad, men intervallet kan variera beroende på kommun, verksamhet och avskiljarens kapacitet. Besiktning ska alltid göras minst en gång per år.

Fastighetsägaren ansvarar för installation, skötsel och besiktning, medan verksamhetsutövaren ansvarar för att fettavskiljaren töms regelbundet.

Utan fettavskiljare riskerar fett att komma ut i avloppsnätet, där det stelnar, orsakar stopp, dålig lukt och i värsta fall översvämningar. Fett kan även leda till korrosion i rörsystemet och utsläpp i vattendrag.

Vid en besiktning kontrolleras om fettavskiljaren fungerar som den ska och om det finns skador eller behov av underhåll. Eventuella brister dokumenteras och åtgärdas, exempelvis spolning eller reparation.

Det betyder att vi är ett godkänt kontrollorgan och följer gällande lagkrav och standarder, exempelvis SS-EN 1825. Som kund kan du vara trygg i att alla kontroller, tömningar och rapporter utförs korrekt.

Rulla till toppen